Nem tudjátok-e, hogy akik versenypályán futnak, mindnyájan futnak ugyan, de egy veszi el a jutalmat? Úgy fussatok, hogy elvegyétek. 1Korinthus 9:24

2021. március 15., hétfő

A TÍZPARANCSOLAT IGÁJA

 

Isten soha nem kérte számon csak a tíz parancsolatot választott népétől, hanem a Mózes által közvetített összes, 613 parancsolatot, ami a régi szövetséghez tartozott (vö. 2Móz 34:28; 5Móz 4:13; 5Móz 10:4), és nem utasított külön a tíz parancsolat és külön Mózes törvényeinek a megtartására, hanem egyben követelte meg az egészet! (vö. Malakiás 4:4) 

„A Tóra nem ismer szigorú határvonalat a Tíz ige és a következő fejezetek törvényei között. Isten akaratát fejezi ki mind.” (Mózes 5 könyve és a haftárák, Exodus 20,1-hez. Dr. Hertz. J.) [Ez a törvény akkori kihirdetésére vonatkozik, mármint az Isten akaratának a kifejeződése a Mózes törvényének a Krisztus halálig történő időszakára.]

Nincs különbség erkölcsi vonatkozású parancsolatok között:

3Móz 19:27 A ti hajatokat kerekdedre ne nyírjátok, a szakállad végét se csúfítsd el.

3Móz 19:28 Testeteket a holt emberért meg ne hasogassátok, se égetéssel magatokat meg ne bélyegezzétek. Én vagyok az Úr.

5Móz 1:17 Ne legyetek személyválogatók az ítéletben: kicsinyt úgy, mint nagyot hallgassatok ki; ne féljetek senkitől, mert az ítélet az Istené; ami pedig nehéznek tetszik nektek, én előmbe hozzátok, és én meghallgatom azt.

Jak 2:9 De ha személyválogatók vagytok, vétkeztek, elmarasztaltatva a törvény által, mint annak megrontói.

Jak 2:10 Mert ha valaki az egész törvényt megtartja is, de vét egy ellen, az egésznek megrontásában bűnös.

Jak 2:11 Mert aki ezt mondotta: Ne paráználkodjál, ezt is mondotta: Ne ölj. És ha nem paráználkodol, de ölsz, törvényszegővé lettél.

A törvényszövetség elavult:

Zsid 8:13 Mikor újról beszél, óvá tette az elsőt; ami pedig megavul és megvénhedik, közel van az enyészethez.

Ef 2:14 Mert Ő a mi békességünk, ki eggyé tette mind a két [nemzetséget], és lerontotta a közbevetett választófalat,

Ef 2:15 Az ellenségeskedést az Ő testében, a parancsolatoknak tételekben való törvényét eltörölvén; hogy ama kettőt egy új emberré teremtse Ő magában, békességet szerezvén; Ef 2:16 És hogy megbékéltesse az Istennel mind a kettőt, egy testben a keresztfa által, megölvén ezen az ellenségeskedést.

Ef 2:17 És eljövén, békességet hirdetett nektek, a távol valóknak és a közel valóknak.

Ef 2:18 Mert Ő általa van menetelünk mindkettőnknek egy Lélekben az Atyához. Krisztusban meghaltunk a /613/ törvénynek:

Róm 7:4 Azért atyámfiai, ti is meghaltatok a törvénynek a Krisztus teste által, hogy legyetek máséi, azéi, aki a halálból feltámasztatott, hogy gyümölcsöt teremjünk Istennek.

A Mózes törvényéhez átok kapcsolódik, a tízparancsolat érvényességének a hangoztatásával az átok is érvényes, ha nem tartják be, de nem is képes rá senki, mert minden ember bukott természetű (vö. Jak 4:5; Róma 7:23-25), ennélfogva a tökéletes törvénnyel mindenki átok alá került.

A MÓZES TÖRVÉNYE /BENNE A TÍZPARANCSOLAT/ BEKERÍTETTE, BŰNÖS ÁLLAPOTBA ZÁRTA AZ EMBERT, ezt nagyon fontos megérteni, amiből csak a Krisztusban való hit a kiút!

2Kor 3:6 Aki alkalmasakká tett minket arra, hogy új szövetség szolgái legyünk, nem betűé, hanem léleké; mert a betű megöl, a lélek pedig megelevenít.

2Kor 3:7 Ha pedig a halálnak betűkkel kövekbe vésett szolgálata dicsőséges vala, úgyhogy Izrael fiai nem is nézhettek Mózes orcájára arcának elmúló dicsősége miatt:

2Kor 3:8 Hogyne volna még inkább dicsőséges a léleknek szolgálata?

2Kor 3:9 Mert ha a kárhoztatás szolgálata dicsőséges, mennyivel inkább dicsőséges az igazság szolgálata?

Róm 11:32 Mert az Isten mindeneket engedetlenség alá rekesztett /bekerít, bezár/, hogy mindeneken könyörüljön.

Gal 3:21 A törvény tehát az Isten ígéretei ellen van-e? Távol legyen! Mert ha olyan törvény adatott volna, amely képes megeleveníteni, valóban a törvényből volna az igazság.

Gal 3:22 De az Írás mindent bűn alá rekesztett /bekerít, bezár/, hogy az ígéret Jézus Krisztusban való hitből adassék a hívőknek.

Gal 3:23 Minekelőtte pedig eljött a hit, törvény alatt őriztettünk egybezárva /bekerít, bezár/, az eljövendő hit kinyilatkoztatásáig.

Gal 3:24 Ekként a törvény Krisztusra vezérlő mesterünkké lett, hogy hitből igazuljunk meg. Gal 3:25 De minekutána eljött a hit, nem vagyunk többé a vezérlő mester alatt.

Gal 3:26 Mert mindnyájan Isten fiai vagytok a Krisztus Jézusban való hit által.

A tízparancsolat érvényességét hirdetőknek az üdvösséghez minden parancsot hibátlanul be kell tartaniuk, ami a cselekedetek általi üdvösség, és nem a kegyelem általi üdvösség útja: Gal 5:3 Bizonyságot teszek pedig ismét minden embernek, aki körülmetélkedik, hogy köteles az egész törvényt megtartani.

Gal 5:4 Elszakadtatok Krisztustól, akik a törvény által akartok megigazulni, a kegyelemből kiestetek.

Az engedelmesség mércéje nem ahhoz a törvényhez való félreértelmezett hűség, amely alól Krisztus kihozta az embert, a keresztény hite nem a tízparancsolathoz való hűségen mérhető le – ahogy ezt az adventizmus tanítja!

Jézus ugyanúgy nem törölte el életében /halála előtti szolgálatában/ a Mózes törvényét, mint nem azért jött, hogy kárhoztassa a világot /halála előtti szolgálatában/, de a halála után más szempontok érvényesülnek:

Máté 5:17 Ne gondoljátok, hogy jöttem a törvénynek vagy a prófétáknak eltörlésére. Nem jöttem, hogy eltöröljem, hanem inkább, hogy betöltsem.

Ján 12:47 És ha valaki hallja az én beszédeimet és nem hisz, én nem kárhoztatom azt: mert nem azért jöttem, hogy kárhoztassam a világot, hanem hogy megtartsam a világot.

A halála után mégis eltörlés van és kárhoztatás:

Ef 2:15 Az ellenségeskedést az Ő testében, a parancsolatoknak tételekben való törvényét eltörölvén; hogy ama kettőt egy új emberré teremtse Ő magában, békességet szerezvén; Kol 2:14 Az által, hogy eltörölte a parancsolatokban ellenünk szóló kézírást, amely ellenünkre volt nekünk, és azt eltette az útból, odaszegezvén azt a keresztfára;

Ján 3:36 Aki hisz a Fiúban, örök élete van; aki pedig nem enged a Fiúnak, nem lát életet, hanem az Isten haragja marad rajta.

2Tim 4:1 Kérlek azért az Isten és Krisztus Jézus színe előtt, aki ítélni fog élőket és holtakat az ő eljövetelekor és az ő országában.

Jel 19:11 És látám, hogy az ég megnyílt, és íme vala egy fehér ló, és aki azon ül vala, hívatik vala Hívnek és Igaznak, és igazságosan ítél és hadakozik.

Nem a tízparancsolathoz, hanem a Krisztushoz való viszony a mérce a keresztények számára az üdvösséghez. Az USZ-ben nincs szó a tízparancsolat követelményéről, ezért annak hasznosságára célzó egyházi nézőpontú felemlegetése egy burkolt módszer annak a szabadságnak a megtörésére, amelyet Krisztus által kapott a keresztény:

Gal 5:1 Annak okáért a szabadságban, melyre minket Krisztus megszabadított, álljatok meg, és ne kötelezzétek meg ismét magatokat szolgaságnak igájával. Lásd: A keresztények a tízparancsolat alatt állnak? https://www.youtube.com/watch?v=xR6l87FiR_8

Aki a markolatot emlegeti /10 p. = kövekbe vésett betű, a halál szolgálata/, a kardot is emlegeti /603 pl./, mert a markolathoz egy kard is tartozik /613 p./! Míg az adventizmus szerint a kettő nem tartozik egybe, ezért is emlegetik külön a tízparancsolatot, hogy nem tartozik Mózes törvényéhez /a szövetség könyvéhez/. Ez az állítás Isten törvénye tekintélyének a csökkentése, ami nem keresztényi álláspont, hanem veszélyforrás, ami már az első százban is felütötte a fejét:

Apcs 15:10 Most azért mit kísértitek az Istent, hogy a tanítványok nyakába oly igát /a törvény átka alá kerülés igáját/ tegyetek, melyet sem a mi atyáink, sem mi el nem hordozhattunk? A világon kb. 20 millió adventista mégis magára veszi ezt az igát, sőt még állítja is, hogy őt védelmezi a tízparancsolat /mert még most is érvényes, örök erkölcsi alaptörvény az egész világ számára/. Ön felismeri, hogy ez mennyire nem így van?!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése